A 21. század Ikarosa

A Nap január 19-én éjszaka megérkezett a következő zodiákus jelbe, a Vízöntőbe. Mindeközben a  NASA Parker Solar Probe szondája egészen közel repült hozzá.

A szonda 2018. augusztus 11-én indult a floridai Cape Canaveral-ről. A tervek szerint a szonda 24 keringést követően jut olyan közel a korona néven ismert napkoszorú legkülső részéhez, hogy “közelről” tanulmányozza a Napot.

A Parker Solar Probe két kiemelkedő rejtélyt igyekszik megfejteni:

  1. A Nap koronájának miért magasabb a hőmérséklete, mint a nap felszínének.
  2. Megvizsgálja, miként mozog a hő, az energia és feltárja, mi gyorsítja fel a napszeleket.

A Nap hőmérsékletének ezt az anomáliáját a több mint 60 évvel ezelőtt végzett első mérés alkalmával rögzítették. A tudósokat, saját beismerésük szerint is, zavarba ejtette a jelenség, hogy a Nap legkülső része, a koronája, melegebb a felszínénél.  Nicola Fox, a Parker Solar Probe projekt tudósa úgy szemléltette a dolgot, hogy a Napot egy tábortűzhöz hasonlította, de ahogy távolodunk a tűztől, inkább melegebbnek, mint hűvösebbnek érezzük azt, és ez a folyamat szerinte úgy tűnik, hogy megsérti a természet törvényeit.

A második rejtély a napszél. A gyors, forró szél feltöltött részecskéket fúj, de eredete továbbra sem ismert. A napfelszín közelében nincs természetes szél, de mire a Földet eléri, hihetetlenül gyorsan fúj. Valahol, egy eddig még, ismeretlen “valami” felgyorsítja a szelet. A tudósok remélik, hogy az új küldetés segít meghatározni a mozgatórugót.

“Amíg nem tudjuk megmagyarázni, mi történik a Nap közelében, addig nem tudjuk pontosan prognosztizálni az  időjárási hatásokat, amelyek pusztítást okozhatnak a Földön”- olvasható a John Hopkins Egyetem Alkalmazott Fizikai Laboratóriumának oldalán.

A napszél “kiismerése” nagyon fontos, mert zavart okoz a Föld mágneses mezejében. A keletkezett többlet energia változásokat, változás sorozatokat képes elindítani. Ezek a hatások befolyásolják többek között az időjárást, a műholdak pályáját, elektronikus berendezések működését zavarja vagy lerövidíti az élettartamukat. A napszél működésének megértése segíthet megvédeni értékes eszközeinket.

A napszél által érintett környezet megértése döntő fontosságú, mivel az emberek a Hold, a Mars és a mély űr felfedezésére törekszenek.

Az űrszonda 1 héttel ezelőtt vasárnap, január 17-én ismét egy megközelítéssel indította az új évet. A Parker Solar Probe vasárnap EST 12: 39-kor (1739 GMT) közelebb ért a naphoz. Ekkor az űrhajó körülbelül 13,5 millió kilométerre volt a Nap felszínétől, és közel 470 000 km / h sebességgel haladt, az űrhajót működtető Johns Hopkins Egyetem Alkalmazott Fizikai Laboratóriuma szerint.

A 2021 mozgalmas évet jelent az Parker Solar Pro szonda számára, mert 4 alkalommal fogja megközelíteni a Napot. Útja során plusz 2x elröppen a Vénusz mellett, hogy végre tudja hajtani azokat a szükséges kormányzási manővereket, amelyek lehetővé teszik a számára, hogy összegyűjtse a tudományos felvételeket és adatokat. Első ízben február 20-án, mielőtt április 29-én ismét szorosabb közelségbe kerülne a Nappal.

Forrás: https://www.space.com-Meghan Bartels írása

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .