A bolygók meg az esztendők házassága

A keleti kultúrák emberközpontúak és évezredes hagyományokat követnek.

Például a kínai Holdújév tulajdonképpen náluk a tavasz ünnepe. Mindig nagy a hírverés körülötte itthon is. Karneválok és rituálék kísérik. Gondolom ezekről már ti is hallottatok, ezért most nem is erről lesz szó.

Náluk tavaly a Patkány éve volt, az idén a Bivaly évének kezdetét fogják ünnepelni február 12-én. Kíváncsian várom, hogy a kialakult helyzetre való tekintettel, most lesz-e felhajtás, vagy csak csendes, visszafogott keretek között tartják meg az esztendő, számukra legnagyobb ünnepét.

Azt talán már kevesebben tudjátok, hogy a nálunk használatos, un. nyugati asztrológiában is van minden esztendőnek külön neve. Ezt pedig a bolygók nevei adják.

Tavaly a Hold éve volt, az idei pedig a Szaturnusz éve.

Nem véletlenszerű az, hogy az éppen soron következő esztendő, melyik bolygó nevét kapja. Ráadásul ez így, nem helyes megfogalmazás, mert ez nem névadás. Ez, az asztrológia legősibb alapjaira vezethető vissza.

Azokra az időkre kell visszanyúlnunk, amikor Kepler még pajzán gondolat sem volt, így a távcsövet sem ismerhették. A mai értelemben vett  anyakönyvezést még hírből sem ismerték, és az írás-olvasás tudománya is csak nagyon keveseknek adatott meg. Így aztán a naptár készítés is gyerek cipőben járt, a jelenlegihez képest.

Egyiptom, Mezopotámia, India, Kína síkságain élt népek leletei igazolják, hogy a Hold és a Nap járásának megfigyelése volt a legfontosabb számukra.
Eleinte úgy gondolták, csak ez a két égitest gyakorol hatást az életükre. Az emberek, az ismeretlentől való félelmüket úgy próbálták legyőzni, hogy észleléseiket lejegyezték, és az eredményeket felhasználták.

Az események és a tapasztalatok rögzítése, főként a papság feladata volt, akik – abban az időben – komoly társadalmi rangot töltöttek be. Ők számították ki a folyók áradásának, a vetésnek és az aratásnak az időpontjait. Kiemelt fontossággal bírtak a holdhónapok, és az év meghatározása, és a naptárkészítésnek is ez volt alapja.

A papok között is kiemelkedő helyet foglaltak el a Tigris és az Eufrátesz közti területen élők. Nagy tudású csillagászok és asztrológusok voltak. Káldeus papjaiként vonultak be a történelembe. Az ő nevüket viseli a bolygók azon sorrendje, amelyet az égitestek napi átlagsebessége alapján állítottak fel. Ma is ezt használjuk.

A bolygók káldeus sorrendje a következő – az akkor ismert legtávolabbitól befelé haladva:
Szaturnusz, Jupiter, Mars, Nap, Vénusz, Merkúr, Hold. Ők a 7 ősbolygó.

A hozzájuk rendelt számok a következők: 0. a Mars, 1. a Nap, 2. a Vénusz, 3. a Merkúr,  4. a Hold,  5. Szaturnusz, 6. Jupiter.

Hogyan lesz belőle a Szaturnusz éve?

Ennek a számozásnak a logikája arra épül, hogy vannak belső bolyók, amelyek a legközelebb keringenek a Naphoz: Vénusz, Merkúr, Hold. És vannak külső bolygók, amelyek messzebb vannak a Naptól, mint a Földtől: Mars, Jupiter, Szaturnusz.

Bármely év bolygójához egy kicsi matekozással jutunk el. Nyugi, pofon egyszerű lesz! 😀

Legyen a példánk az idei esztendő, 2021. El kell osztani az évszámot 7-tel és a maradék rendeli az esztendőhöz a bolygót.

A sorrendet figyelembe véve tehát a Szaturnusz évét írjuk éppen.

A Szaturnusz jelenti, többek között, a józan észt, a kitartást, a komfortzónából való kilépést. a korlátokat, az önfegyelmet, de a sors iránti alázatot is.

Ezt már azóta tapasztalhattuk és gyakorolhattuk is, amióta belépett saját uralmi jegyébe, a Bak zodiákusjelbe, 2017. december 20-án.
Elég csak annyit tenned, hogy végig gondolod az ez után következő 3 esztendő történéseit, eseményeit. Globálisan és a saját életedben is, mert ahogyan Hermész Triszmegisztosz megfogalmazta a tapasztalatait és a Tabula Smaragdina, magyarul a Smaragdtábla, megőrizte azokat.
Íme a legismertebb: “Ami alant van, olyan, mint ami fent van, és ami fent van, olyan, mint ami alant van, az egy csodájának kiteljesedésére.”

Ezt napjainkban, nemes egyszerűséggel, úgy szokták idézni, hogy

Amint fent, úgy lent.

A lényeg benne van, nem igaz? 😀

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .