A Föld forog csak szűntelen

Azt olvastam a space.com-on, hogy a Föld, igaz csak ezredmásodpercekkel, de az átlagosnál gyorsabban teljesítette a tengelye körüli fordulatait 2020-ban.
2020 legrövidebb napja július 19. volt, amikor a bolygó 1,4602 milliszekundummal gyorsabban teljesített egy fordulatot, mint a 12 hónap x 24 óra x 60 perc x másodperc, azaz 86 400 másodperc.

A múl század hatvanas éveinek végén és az 1970-es évek elején megkezdték a Föld forgási sebességének pontos műholdas mérését. A nyilvántartásba vett 28 leggyorsabb nap mind 2020-ban következett be. Ezzel megdöntötte a saját 2005-ös „rekordját”, amely 1,0516 milliszekundummal gyorsabban forgott, mint 86 400 másodperc.

Szóval, még az idő sem úszta meg sértetlenül a 2020-as évet. 😀

Ez nem különösebben riasztó, mert a bolygó forgása folyamatosan változik. A légköri nyomás, a szél, az óceán áramlása és a mag mozgása generálja ezt a változást.
Ez kényelmetlen a nemzetközi időmérők számára, akik ultrapontos atomórákkal mérik a koordinált univerzális világidőt, az UTC-t. A korrekció pedig a kb. 400 atomórából származó jel átlagolásának eredménye.
Ehhez igazítjuk az óráinkat a számítógépeinken, a mobiljainkon, az autónkban és minden egyes kütyünkön, amelyek képesek a idő múlásával szembesíteni bennünket.

Amikor a csillagászati idő eltérése meghaladja a 0,4 másodpercet az érvényes UTC-től, akkor szükség van a korrigálására. A Föld egy teljes tengely körüli forgását hívjuk csillagászati időnek.

Ezeket a módosításokat június vagy december végén készítették, úgynevezett „szökő másodperccel”. Ettől kezdve a csillagászati óra és az atomóra ismét ugyanazt az időt mutatták. A technika nem ismeretlen a számunkra, hiszen a február 29 is ezekből a szökő másodpercekből jött létre.

A műholdaknak köszönhetően a mérések egyre pontosabbak lettek.

Az USA Országos Szabványügyi és Technológiai Intézete, a NIST, adatai szerint az utolsó kiegészítés 2016. december 31. éjszakáján 23 órakor, 59 perc 59 másodpercként + 1 extra “ugró másodperc” lett hozzáadva.

A Föld forgásának legújabb gyorsulása elgondolkodtatta a tudósokat, hogy a másodperc hozzáadása helyett esetleg ki kellene vonniuk egyet.

Ennek oka, hogy 1 naptári nap átlagos hossza 86 400 másodperc, de egy 2021-es csillagászati nap átlagosan 0,05 milliszekundummal rövidebb idő alatt telik el. Az év folyamán ez az atomidő alatt 19 milliszekundum késést fog eredményezni.

“Teljesen lehetséges, hogy negatív ugrásra lesz szükség, ha a Föld forgási sebessége tovább növekszik, de még korai megmondani, hogy ez valószínűleg bekövetkezik-e” – mondta Peter Whibberley, az Egyesült Királyság Teddingtoni Nemzeti Fizikai Laboratóriumának fizikusa
“Nemzetközi megbeszélések zajlanak a szökőmásodpercek jövőjéről is, és az is lehetséges, hogy a negatív ugrásszekundum szükségessége a szökőmásodpercek megszűnését hozza el.”

A NIST szerint az ugró másodperceknek megvannak az előnyeik és hátrányaik.

  • Hasznosak abban, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a csillagászati megfigyelések szinkronban vannak-e az óra idővel, de
  • gondot okozhatnak egyes adatnaplózó alkalmazások és a telekommunikációs infrastruktúra számára.

A Párizsban működő Nemzetközi Föld Rotációs és Referencia Rendszer Szolgálat (IERS) feladata annak eldöntése, hogy szükséges-e ugrás másodperc hozzáadása vagy kivonása. Az IERS jelenleg nem mutat be erre vonatkozó új ütemterveket.

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .