A Hold fázisai

A Hold fázisaival kapcsolatos mai tudásunkat a több ezer éves megfigyelésekre, feljegyzésekre, tapasztalatokra és az ezekből levont következtetésekre alapozzuk. Persze, egy gyerek is tudja már, a Hold alakjának változását úgy nevezzük, hogy fázisok.

A Hold fázisa esetében többről van szó, mint egyszerű, hétköznapi értelembe vett csökkenésről és növekedésről. Az is nyílt titok, hogy ezt az ismétlődő csökkenést és növekedést a Nap-Föld-Hold eltérő forgási sebességének köszönhetjük. Egymáshoz viszonyítva is vannak fázis késéseik.

Mit látunk ebből mi itt “lent” a Földön?

Először is lássuk csillagászati szemszögből.

1. negyed: Újholdtól növő Hold

Azt tudjuk, hogy Újholdtól kezd növekedni, dagadni.  Kb. 1 hét után már “félkör” alakú. Ezt láthatod a képen. Azt a 6-7 napot jelenti, amíg a Hold már fél arcát fogja mutatni a Föld felé. Ez az 1. negyed.

Nézd csak, hogyan folytatódik tovább a következő 6-7 napban a növekedés!

2. negyed: növő félholdtól Holdtöltéig tovább növekszik

A csillagászati 2. negyed végén látjuk a Teliholdat. Pedig valójában még csak az útja felénél jár. Itt véget ér ez a növekedése.

 

3. negyed: Teliholdtól fogyó félholdig tart a csökkenő szakasz   

Tart a következő 6-7 napban. Vagyis – 1 újabb hét után – ismét félhold lesz. Persze most a másik “arca” lesz takarásban.

4. negyed:  fohyó félholdtól Újholdig a végjáték

A kör bezárul, mert a 4. negyed vége = az 1. negyed kezdetével. Ismét Újhold lesz.

Az asztrológia, mint tapasztalati tudomány, ugyanerről a Holdról beszél. Annyival kiegészítve a csillagászat száraz ismereteit, hogy mi azzal foglalkozunk, mi származik ebből az embereknek, mire tudják használni. 

 

 

 0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .