Földnapok-Hold-fűszerek

Kezdetben voltak a tapasztati tudományok. Ma alternatív tudásként tekintünk rájuk. Van két ága, amelyeket magam is kedvelek és művelek:
 1. az asztrológia és
 2. a fűszerek
tudománya. Ezen belül is a hatásuk az életünkre.

Ma – a földnapok kapcsán – a fűszerekről szeretnék megosztani veletek néhány gondolatot. Eredetileg is ab ovo terveztem a bevezetést. Mivel azonban közvetve érintett lettem, családunk legifjabb tagja most múlt 1 hónapos, további +1 indokom is lett. 😀

Földnap van, leszálló ágban járó Holddal. Ezért én most összekötöm a kettőt és kiegészítem egy – általam kitalált és jól működő – gyakorlati megoldással.

Jobban mondva, nem is kettőt kötök össze, hanem hármat.

 1. A földnapot,
 2. a Hold leszálló ágának hatását és
 3. a fűszereket.

Mikor van földnap? – Akkor, amikor a Hold olyan zodiákusjelben jár, amely a föld őselemhez tartozik – Bika, Szűz és Bak.

Milyen hatása van a Hold leszálló ágának? – Amikor a Hold – az Ikrekben irányt vált és a Skorpióval bezárólag – rója az útját, a leszálló ágán halad. A Szűz zodiákusjel, akik érintett ebben. Ilyenkor az energiák lefelé/befelé irányba törekszenek. Minden, amiben élet van és élni akar, energiát gyűjt. Visszahúzódik, töltekezik és építkezik.

Mi köze van ehhez a fűszereknek? 

Arról már több ízben is beszéltem, hogy a Hold a vizek ura, ezért

 • a vízinövények,
 • a sok vizet tartalmazók,
 • a növények levélzete,
 • a fehér és ezüst szín meg
 • az édeskés, valamint az enyhén fűszeres ízek

tartoznak a fennhatósága alá.

Ezt egészítem ki azzal a ténnyel, hogy földnapokon a növények ápolása, betakarítása, az ültetése és vetése hozza meg az elégedettségedet, a jól elvégzett munka felett érzett örömedet. Persze, ehhez kell a jó minőségű alapanyag és a saját hozzáállásod. Hiszen a Hold a lélek bolygója is egyúttal.

A növények élete, általában, a föld alatt kezdődik. Az elvetett és meglocsolt csíraképes mag hamar életjeleket mutat, áttöri a felette lévő talajt. Aki ért hozzá az tudja már a levél formájáról, hogy mit lát. Mindeközben, a szemnek nem látható, föld alatti részben növekedésnek indulnak a gyökerek.

Mit gondolsz, a magocskának melyik irány lehet a könnyebb?

Kezdetben a gyökérzetét erősíti, hogy stabilan álljon a lábán. Ebben tudsz segíteni neki azzal, hogy akkor veted el, amikor földnapon és leszálló ágban van a Hold. Ilyenkor az érkező +energia lefelé, a gyökérzetébe igyekszik, ott összpontosítja. Ennek határozott következménye, hogy a föld feletti része is combosodik.

Nem történik ez másként a fűszerekkel sem. Ráadásul a ízesítőként használatos növények túl nyomó többségének a levelét fogyasztja az ember.

Születésünk pillanatától fontosak számunkra az ízek. Ösztönösen „tudjuk”, hogy a szájunkat kell használnunk az éhségünk csillapítására. Kinyitjuk, amikor enni akarunk. Persze, itt is 2 eset lehetséges, klasszikusan:

 1. vagy azért, mert jön a kaja,
 2. vagy azért, mert nem jön a kaja. 😀

Szokásomhoz híven mélyen beleástam magamat a témába, de nyugi, nem a babák táplásáról lesz szól. Na jó, csak egy kicsit. 😀 Talán elnézed nekem, hiszen erről jutott eszembe a kiegészítésnek szánt ötletem.

Az orvostudomány mai állása szerint az a legegészségesebb, amikor a csecsemő 6 hónapos kora után elkezd ismerkedni az új ízekkel. Számomra is meglepetés volt, de bizony már 8 hónapos kortól kaphatnak

bazsalikomot, kaprot, köményt, metélőhagymát, petrezselymet, póréhagymát, zellert

a főzelékek, a halak, a sajtok, a tésztafélék és a tojásételek ízletesebbé tételéért.

Természetes dolog, hogy jót, finomat és egészségeset adnak/adnának a szülők szemük fényének. Csakhogy nem minden családnak adatik meg, hogy saját kertből táplálkozzanak.

Akkor hogyan lesz vegyszermentes fűszere a családnak? 

Több megoldás is kínálja magát.

 • Lehet kapni szárítottat – gyakran ízetlen, messze nem friss és az eredete sem ellenőrizhető.
 • Zöldségesnél vásárolni kis csokorban vagy cserépben – frissnek tűnik, de a származása nem mindig csekkolható.
 • Bioboltban vagy piacon megvásárolható – hasonló a zöldségeshez.
 • Ismerőstől beszerezni, akinél korábban már meggyőződtél róla, tényleg vegyszermentesen neveli őket.
 • Cserépben vagy virágládában néhány sajátot nevelni.

Nekem ugyan van kertem, de nem mindig volt ez így. Az utolsóra szavazok, mert magam is csináltam és nem egy agysebészet, és tényleg életteli, minden-mentes. Ilyenkor tavasz-nyár határán viszonylag egyszerű kivitelezni.

Jogos a kérdés – mi lesz télen?

 • Tartsd életben! Ritkán, de kell tápoldatozni őket, hogy ismét dús lombozatot tudjanak nevelni.
 • Kis méretű lakásban virágládában is nevelheted az azonos víz és napfény igényűeket. Mentaféléket csak szólóban nevelj, mert a tarackoló gyökerükkel megfojtják a többieket!
 • Jégkocka készítő/tartó tálcába tedd, kevés vízzel és mehet a fagyasztóba. Így kezdtem én is.

+1 Tipp – ahogyan manapság csinálom.

 • Csak a legfrissebb leveleket fagyasztom a jégkocka tálcában. Így nagyjából egyforma nagyságúak kerülnek össze.
 • Nem kell beféresztés címén hajtogatni, gyűrögetni őket, így nem szivárognak ki az aromás nedvek belőlük.
 • 2/3-ig töltök meg 1-1 kockát és vizet alig-alig öntök rá. A forma soha nincsen csordulásig, mert a víz térfogata fagyás közben meg fog nőni.
 • Tudom, hatékonyabb, amikor a tálca minden rekesze teli van. Mégis a kis lépések taktikáját javaslom követni azért, hogy néhány kellemetlenség biztosan kimaradjon az életedből.

Ráadás nincs?

De vaaan!

A többi részét frissen felhasználom levesekbe, főzelékbe, rizshez, bulgurhoz vagy alaplének. Ahogyan a helyzet hozza magával. Csak a fantázia szabhat neki határt.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .