Jupiter-Szaturnusz a NASA szemével

〈〈〈〈〈 Ez a bal oldali kép a telefonomon lévő SkySafari applikációval készült. Ingyenesen letölthető a Play Áruházból.

Szeretek mazsolázni a space.com-on. Ők New Yorkban „laknak” és szoros barátságot ápolnak a NASA-val. Kapok tőlük hírleveleket is, de az az ő szemszögükről szól. Amikor legyőzhetetlenül rám tör a kíváncsiság, magam nézek utána a dolgoknak.

Most az piszkálta a csőrömet, hogy ők hogyan látták a Jupiter-Szaturnusz együttállást, december 21-én.

Azon túl, amiről olvashattatok több forrásból és a segitahold.hu-n is a „nagy együttállásról”, további érdekességekre is ráleltem.
Úgy fogalmaznak a cikkben, hogy nem csak mi Föld-lakók voltunk az egyetlenek, akik az égi show-t láthattuk.

Ezek után már nem csodálkoztam, hogy több felvételre is rábukkantam náluk a jeles eseményről.
A felvételeket a NASA egyik szondájának köszönhetjük. Ez a szonda az LRO. Az angol nevét talán úgy lehetne lefordítani, hogy Hold-pálya Felderítő és 2009-ben indították útjára.

Az első képet a NAC készítette. Ez egy olyan kamera, amely a Hold-pálya Felderítő szonda kamerájának része. Keskeny optikája van és ezáltal elképesztő fotókat tud készíteni.

A második kép is a NASA Hold körül keringő szondájának a termése.

Itt olvasható az is, hogy a NAC rögzítette ezt a képet a két bolygóról. A Jupiter körülbelül négyszer fényesebb volt, mint a Szaturnusz. Ezért az eredeti kép fényerejét úgy állították be, hogy mindkettő egyformán látható legyen.

Ugyanezt a pillanatot megkerestem én is a stellarium.org-on, amelyet rendszeresen használok. Az obszervatórium nagyítóján keresztül szépen látszanak mindkét gázbolygó külső sajátosságai. Jupiter csíkos “pizsamája” és a Szaturnusz gyűrűje. Továbbá mindkettő kísérő holdjaiból is többet láthatunk, mint a NASA szonda felvételén.

Aztán van itt még két videó is az együttállásról. A kaliforniai Los Angeles-i Griffith Obszervatórium felvétele arról, miként látta mindezt a Mars.

Az első nem túl esemény dús, mert valós időben követi a két lassú járású bolygó közeledését egymáshoz. 1-2 vibrálás mutatja az idő múlását. Az viszont tisztán látszik rajta, mennyivel fényesebb a Jupiter. Itt a bizonyíték, miért korrigálták a keskeny optikájú kamera beállításait.  A zene, nálam legalább is, túlságosan hangos. Bocsi, nem én voltam. 😀

A második egy animáció, amely megelőlegezi nekünk a Jupiter és a Szaturnusz elkövetkező 20 évenkénti együttállásait, 2080-ig.

Tudom, egy kicsit sok a látnivaló, de megéri időt szánni rá, szerintem.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .