Koszorú-kalendárium-advent

Holnap a 4. gyertya meggyújtásának ideje jön el. Nagyon közel van már karácsony ünnepe.

Gondoltad volna, hogy az adventi koszorú vagy adventi kalendárium sem magyar „találmány”?

Adventi koszorú

Az elsőt, még a 19. század közepén készítette, egy német evangélikus lelkész. Szekérkerék volt az alapja és 24 db gyertya díszítette.

A gyertyák nem voltak egyformák, de minden napra jutott 1-1. A 4 vasárnaponként a fehéreket gyújtották meg. Ezek nagyobbak voltak, mint a 20 piros, amelyek a hét további napjain kerültek sorra.

A katolikusok csak 1925-től készítették a – ma úgy mondanánk -, minimalizált változatát, a 4 gyertyásat.

Már az eredetiben is megvolt és a mai napig is él – most már nemcsak a vallásos környezetben – a 4 gyertya jelentése.

Sorrendben a következők:

  1. a hit,
  2. a remény,
  3. az öröm és
  4. a szeretet.

A színek – az élet minden területén – fontosak. Nincs ez másként az adventi koszorú gyertyáival sem.
Mára már, természetesen, itt is vannak különbségek.

Vallás, ideológia, ízlés, vagy csak úgy, mert éppen ezt lehetett kapni, alakítja a mai színkombinációkat a koszorúkon.

Az európai kultúrában a lila-fehér kombináció a legelterjedtebb. Ez egyébként a katolikus hithez köthető. Ebben az esetben a rózsaszínű gyertya a 3. helyet foglalja el.

Gyakori még a piros és fehér összeállítás, amely jellemzően a német nyelvterületen népszerű. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen nemcsak a koszorú, de a színösszeállítás is az ő hagyományaiknak a szerves része.

Náluk a matek is másként alakul: 4 piros + 1 fehér gyertya. A fehér a koszorú közepére kerül és kizárólag 24-én este gyújtható meg első alkalommal.

Amikor vasárnap ellobbannak a 4. gyertya lángjai, akkor már alig-alig kell párat aludni és tény eljött az idei karácsony.

Adventi kalendárium

Az anyukák minden korban úgy születnek, hogy rendkívül változatos módon találékonyak.

Éppen ezért ne tessék csodálkozni azon, hogy az adventi kalendárium őse egy anyuka szívéből pattant ki. A kisfia nagyon-nagyon várta a karácsonyt és minden nap megkérdezte, mennyit kell még addig aludni.
Parányi keksz formájú habcsókos sütit készített és felvarrta őket egy kartonlapra. Így a gyermeke nyomon követhette az ünnep közeledtét.

Igazi kalendárium úgy lett belőle, hogy amikor a kisfiú felnőtté vált, könyvkiadó- és kereskedő lett. Gerhard Lang 1903-ban készítette el az első, akkor még ablaktalan, adventi naptárt.

A folyamatos fejlesztés eredményeként megszületett a csokoládéval megtöltött karácsonyi ház, majd 1920-ban – a nyitható ajtókkal, ablakokkal, angyalokkal, amelyeket gyertya világított meg.

A kor igénye és a technika fejlődése további variációkon át vezetett odáig, hogy immáron az internet világában is megvalósíthatók a nyitható ablakok. Legyen az adventi vagy bármilyen kalendárium. Akár a Sikereid HoldNaptára is. 😀

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .