Különleges a Jupiter-Szaturnusz mostani együttállása?

Ez a bejegyzés egy kicsit más lesz, legalább is a terveim szerint.

Más lesz,

  • mert szabad szemmel is látható rendkívüli csillagászati jelenségről van szó;
  • mert  nem hiányozhat belőle az asztrológiai következtetés sem.

A címben feltett kérdésre a válasz – egyértelműen és határozottan igen.

Megmutatom, miért tartják a csillagászok és az asztrológusok is rendkívülinek.

A képen, balra fent, láthatod a Nap körül, ellipszis formájú pályán, keringő bolygókat. A Naptól balra a gyors járásúak – ők vannak közelebb a fényforráshoz -, jobbra a lassú járásúak, akik a távolabbiak. A 6. pálya a Jupiteré, aki 12 év alatt kerüli meg a Napot. A 7. a Szaturnuszé és neki 29 évig tart 1x körbe érni.

Mindkét férfiú hagyományos elnevezése beszédes.

A Jupitert hívják még Fortuna Majornak, a Nagy Szerencse bolygójának is, mert ő az, aki csak úgy, akár érdemtelenül is, az öledbe pottyantja a nagy meglepit, esetleg kinyitja a szádat, amikor éppen arra repül a sült galamb. Ám, ha eltékozlod a „lottó ötöst”, visszavesz mindent, esetleg többet is a kapottnál.

A Szaturnusz az ellenkező előjelet kapta. Ő lett az Infortuna Major, a Nagy Szerencsétlenség bolygója. Tőle szintén jönnek jó dolgokat, csupán más mércével mér, mint a Jupiter. Amikor teljesítetted a rád rótt kötelességedet, akkor is elvégezted a feladatot, amikor nem fűlött hozzá a fogad, nem a léc alatt bújtál át, nem a könnyebbik utat választottad, akkor megtarthatod a jutalmát, hiszen megoldoztál érte. Sőt, néha még meg is toldja további ajándékkal.

Az égitesteknek az egymáshoz való viszonya – csillagászati és asztrológiai szempontból is – a fényszög, Kettejük energiáinak találkozását jelenti. Lehet támogató, azaz harmonikus vagy gyengítő, romboló azaz diszharmonikus.

A kapcsolat minősége geometriailag kiszámítható aszerint, melyik csillagképben állnak és milyen háromszöget alkotunk mi, innen a Földről, az érintett két égitesttel. A köztük lévő távolság ennek a háromszögnek az egyik oldala.

Együttállásról akkor beszélünk, amikor valamely csillagképnek egyazon fokán állnak ketten vagy többen és a köztük lévő távolság 0°-5°. Oly régi ez a meghatározás, hogy a magyar szakmai nyelv nem is vette át a helyesírás szabályainkat és az együttállást továbbra is egyben írva alkalmazza.

Hosszú hónapig állt együtt, a Bak csillagképben, a Jupiter-Szaturnusz-Plútó. Emlékszel, hányszor mondtam, hogy még mindig együtt táboroznak?

Ez a hármas együttállás nemrég felbomlott. A Plútó ott van még a Bakban, de a Jupiter és a Szaturnusz átléptek a zodiákus következő jegyébe. Az együttállás során a bolygók energiák összeadódnak, de mindenképpen korlátozzák egymás hatásának maximális érvényesülését. Különösen érdekes lesz ez a mostani esetben. A Jupiter a növekedés, a terjeszkedés energiáit hozta el a Szaturnusz korlátozó, visszafogó energiái mellé.

Itt – a Vízöntő csillagképben, 2020. december 21-én, 19 óra 19 perkor, a 0° fok 29’ fokperc és 09” fokmásodpercen – lesz a köztük lévő távolság totálisan zéró, 0° fok, 0’ fokperc, 0” fokmásodperc. Ezt szemlélteti az alábbi, az asztro-szoftveremmel, készített kép is.

 

Jupiter-Szaturnusz együttállása a Vízöntő csillagképben – 2020. december 21.

A piros ellipszisen belüli fekete színű, a 4-es számra hasonlító, forma a Jupiter asztrológiai jele. Felette a zöld színű pedig a Szaturnuszé. Itt vannak még a fekete vízszintes vonal felett, 2 rövidke sorban, a hullámvonalak. Ez a Vízöntő jele és ott kezdődik, ahová a 2 bolygó jeléhez tartozó, kifelé mutató vonal találkozik. A hasonló, de befelé irányuló vonalak találkozásánál az együttállást szimbolizáló jelet láthatod. Tőlük balra a 0° fok 29’ fokpercet mutatja az ábra. Ez az egzakt, a legszorosabb kapcsolódási pillanat köztük.

Általában 20 évente éri utol a Jupiter a még nála is lassúbb Szaturnuszt. Az egyenetlen mozgásukból fakadóan például 2000. május 28-án találkoztak a jelenlegit megelőzően. Máskor is volt ilyen már decemberben, de olyan, hogy még Karácsony napjaiban is együtt ragyogtak volna és ennyire közel lettek volna Földükhöz,  utoljára a 1623-ban fordult elő. A következőre pedig 60 esztendőt kell várnunk, mert az majd 2080-ban lesz.

Egyes leírások szerint a bethlemi csillagnak ismert látvány is Jupiter-Szaturnusz együttállás volt. Kepler is végzett erre vonatkozó számításokat és arra jutott, hogy igen, lehetett akkor is ez a konstelláció. Ezért, a vallásos középkor óta Messiás fényszögnek is nevezik.

A Jupiter 2x olyan gyors, mint a Szaturnusz. Ezért kb. 20 évenként utol éri, azonos minőségű elemben. Az idén hosszú hónapokat töltöttek a Bakban, amely föld töltésű. Ezt Nagy Együttállásnak hívják, mert kb. 200 évig tart azonos töltésű elemekben találkoznak.

Ez a mennyiség – 200 év alatt 10 találkozás – ekkor átvált minőségbe. Vagyis, úgy, ahogy most is történik, a következő csillagkép fényében, jelen esetben a Vízöntőében, kerülnek ennyire közel egymáshoz. Ennek a neve a Nagy Átváltozás, idegen szóval mutáció.

Ettől kezdve a 20 évenkénti randijaik levegő töltésű elemben zajlanak.

Most mindketten a Vízöntő 0°-án vannak, amely zodiákus jel levegő minőségű. Mondhatjuk úgy is, hogy felsőbb osztályba léptek.

A változások a  kialakult, szilárd vagy annak tűnő struktúrákat, családokat, társadalmi felépítményeket, vállalkozásokat, de még államformákat is érint, érinthet.  Globálisan és lokálisan is a realitások és a lehetőségek összhangjára késztet, ha kell kikényszeríti. Elsősorban azoktól, akik/amelyek rugalmatlanok és elavult formákhoz ragaszkodnak. Várhatón ez nem fog könnyen menni, mert a megszokottból makacsul, esetleg önző, pénzéhes szempontból nem engednek.

Az emberiségtől – tőled és tőlem is – egy tudatosabb gondolkodást, a világ eseményeinek új nézőpontból történő megközelítését igényli. Ez a teljesség, az egységes egész szemlélete, amelyet a Vízöntő képvisel, a maga forradalminak nevezhető energiáival.

Most szembesülünk  azzal és a saját bőrünkön fogjuk tapasztalni, hogy a változás belülről indul el. Bennünk kell elindulnia ahhoz, kifelé érvényesülni tudjon a jobbító hatása. Ellenkező esetben durván elszigetelődünk másoktól és visszavonhatatlanul magányosak maradunk.

 

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .