Március 15. + még valami

Neked, mi jut eszedbe március 15-ről? A legtöbben nemzeti ünnepünkként gondolnak rá.
Pedig én ismerek még legalább 5 másik dolgot is, amelyek március 15-höz kapcsolódnak és csak nagyon kevesen gondolnak így, vagy így is, rá.Nézzük csak, mire gondolunk ilyenkor, normális körülmények között:

 1. nemzeti ünnep,
 2. piros betűs ünnep a naptárban,
 3. munkaszüneti nap,
 4. fizetett ünnep,
 5. nem kell suliba menni,
 6. zárva vannak az üzletek
 7. és a többi.

Ez már a 2. március 15-e, amelyre másként fogunk visszaemlékezni, mint a korábbiakra. Sőt, meg merem kockáztatni, hogy a történelemkönyvekbe is bele fog kerüli.

No, de helyzet ide, vírus oda, az ünnep az azért mégiscsak ünnep.

Az első 4 pontot mindenki érti, magyarázatra nem szorul egyik sem.
Az 5./ és a 6./ pont meg már elkezdődött ettől az ünnepnaptól függetlenül is.

Akkor hát beszélgessük a stb-ről!

A nemzeti ünnep mindannyiunknak a vérében van. Hiszen a világon mindenütt – a magyar ajkú embereknek – március 15-ről ez az első gondolata.

Van azonban március 15-nek egy nemzetközi apropója is, mégpedig az, hogy a Fogyasztóvédelem Világnapja is, de a Fogyasztók Napja is egyben.

Miért érdekes ez nekünk?

Vitathatatlan, hogy anyanyelvünk és nemzetiségünk szerint magyarok vagyunk. Ezen túlmenően részei vagyunk egy másik társadalomnak is. A fogyasztók társadalmának, mert ugye amíg élünk, szükségleteink és igényeink vannak. Tehát, fogyasztunk. Az, hogy mennyit és jól megfontoljuk-e vagy felülünk a pénztárca-nyitogató reklámoknak, már egy másik történet. 😀

Mit kell és mit érdemes tudni róla?

Tudatos fogyasztónak lenni nehéz dolog. 30-40 évvel ezelőtt a termékek és szolgáltatások köre nagyon szűk volt. A robbanás szerűn bekövetkezett növekedés komoly kihívás elé állít valamennyiünket. Fontos tehát tudnunk, milyen fogyasztói/vásárlói jogaink vannak, mint vásárlónak, a hagyományos és a újonnan megjelent kereskedelmi formákban egyaránt.

J. F. Kennedy volt, aki – 1962. március 15-én  – először foglalta össze, nyilvánosan,  a fogyasztók alapvető jogait, az alábbiak szerint:

 • a biztonság,
 • az információ,
 • a választás és
 • a képviselet.

Történelmi jelentőségű esemény volt, mert ezt követően a kormányok és az ENSZ is elismerte, hogy minden állampolgár, fogyasztói minőségében, rendelkezik alapvető jogokkal.

Az évek során a deklarált fogyasztói jogok száma megduplázott. Kiegészült

 • a meghallgatáshoz,
 • a kártérítéshez,
 • az oktatáshoz,
 • és az egészséges környezethez

való jogok is ide tartoznak.

Mindez tovább bővült az elektronikus kereskedelem elterjedésének hatására az elállási joggal és az adataink védelmének, biztonságának jogával.

A megünneplésére 21 évet kellett várni. 🙂 Amióta az ENSZ  1985-ben felvette a világnapok listájára, azóta március 15. a Fogyasztóvédelem Világnapja.

A tudatos vásárlásnak három fontos eleme van:

 1. az igényednek is és a pénztárcádnak is megfelelő üzletben vásárolj;
 2. figyelmesen, megfontoltan válaszd ki az  terméket, mielőtt a kosárba teszed;
 3. mindig legyél tisztában a jogaiddal.

Így lett – nekünk, magyaroknak március 15. – az 1848-49-es forradalom- és szabadságharc ünnepe mellett – Fogyasztóvédelmi Világnap is.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .