Mire jó a spárga, ha nem madzag?

A földnapoknak – a hétköznapi létünk szempontjából – 2 fontos jellemzője, hogy

  1. a föld művelését, a növények nevelését, valamint
  2. a föld alatti történéseket

erősíti.

Ennek okán, olyan növényről szeretnék elmondani nektek néhány dolgot, amelyet Európa kb. 500 éve fedezett fel magának. Pedig a mi földrészünkön is őshonos, nemcsak Ázsiában.

Már az óegyiptomiak is ismerték, de a nevét az ógörögök terjesztették el, mert a tudományos neve Asparagus officinalis és

  • a magyar fordítása: gyógyító aszparágusz, amely
  • görögül azt jelenti, fiatal hajtás.

A XX. század elejéig a főúri kertek “kiváltsága” volt. A ma trendi táplálkozási szokásoknak köszönhetően reneszánszát éli.

A képen látható mindhárom színben – fehér, zöld és lila – bárki megvásárolhatja. A fiatal, zsenge hajtásai a legízletesebbek. A spárgaszár fogyasztható részének síp a hivatalos neve.

Olyan gyorsan nő, hogy – a betakarítási ideje alatt a föld feletti sípokat – naponta 2x is szedik, hogy megőrizzék az élvezeti értékét.

Bakháton nevelve, a föld felettihez hasonló sípokat fejleszt a föld alatt, amelyek fehérek. Ezek a halványítottak azért sokkal drágábbak, mint a testvérei, mert a föld alatt nevelkednek, ahonnan kiásni egyetlen szüretet jelent. Pedig egyébként évelő növény.
Magról nevelve csak a 3. évben válik szedhetővé. Ez pedig a kereskedelmi célra termesztők számára azt jelenti, hogy levágják az arany tojást tojó tyúkot.

5 érv, hogy miért szeresd és egyed rendszeresen:

  1. vitaminokban – A, B1, B2, C és E-vitaminban,
  2. vízben és rostokban nagyon gazdag;
  3. ásvány anyag – folsav, foszfor, kalcium, kálium és vas tartalma jelentős;
  4. zsír- és cukortartalma jelentéktelen;
  5. koleszterint nem tartalmaz.

Az egyik legegészségesebb táplálékunk. A halványított spárga fenti sok-sok hasznát földnapokon, mint a mai és a holnapi, maximálisan ki tudod aknázni.

Gyógyító hatását régóta ismerik. Erről P. Lippay János, egyetemi tanár, 1666-ban megjelentetett- a Posoni kert című könyvében – a következőket írta:

“Spárga, igen kiűzi a vizelletet. Ha ennek gyökerét a fájó fogra teszik, megállíttya a fájdalmat. Sőt ha megszárazttyák, porrá törik, és azt a port a fognak üregében teszik, fájdalom nélkűl, mind gyökeresttűl kivonnya. Ha borba meg főzik, és megisszák, megronttya az ember veséjében a követ. Aki olajjal elegyített megtört spárgával megkeni magát, azt a méhek meg nem csípik.”

Az idézet szó szerinti, az 1600 években használatos nyelvezettel íródott. A könyv egyébként ma is forgalomban van. Könyvtárakban és könyvesboltokban egyaránt megtalálható.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .