Ritka meteorit darabok az úttesten

2021. február 28-án 21: 54-kor, nagy és nagyon fényes tűzgolyót láttak Anglia déli része és Észak-Franciaország felett. Sok bejárati ajtó biztonsági kamerája rögzítette a látványt. Így nagyon jól, több helyről és több szempontból is megfigyelhető volt a tűzgolyó.

Szerencsére az Egyesült Királyság Meteor Observation Network és hasonló hálózatok automatizált kamerái is rögzítették az eseményt.
A francia és ausztráliai kollégákkal együttműködve az angol meteorfigyelők kidolgozták a tűzgolyó pályáját és meghatározták, hol keressék a Földre érkezett darabjait.

Az eredmény: Egyesült Királyságban, Cheltenhamtől északra.

Ashley King , a londoni Természettudományi Múzeum meteorit specialistája, felhívást intézett a helyi tévé- és rádióállomásokhoz az égről leesett szokatlan fekete sziklákról. Ezt követően megindultak az emberek a környékre és fotókat készítettek a fellelt darabokról. A kapott fényképek között volt egy, amely felkeltette King figyelmét. Egy kis por- és kavicskupac a Winchcombe nevű kis faluban.

King felkérte az Open University kutatóját, Richard Greenwoodot, aki a legközelebb élt ehhez a településhez,, hogy ellenőrizze a mintát. Greenwood megállapította, hogy ez egy meteorit volt. Ráadásul nagyon ritka faj is.

A meteoritok két fő csoportra oszthatók:

  1. primitív és
  2. feldolgozott.

A primitívek a Nap-ködből származnak, amelyek a Naprendszer szülöttei, megőrizve annak eredeti anyagösszetételét.

Ezzel szemben a feldolgozott mintákat a hő megváltoztatta. Nagyobb testekből származnak, és információkat tartalmaznak a bolygó felszínéről és belső teréről.

A Winchcombe fölött lehullott kövek a primitív csoporthoz tartoznak. Az eddig ismert meteoritok közül a legtisztább, vagyis változatlanul megőrizte az eredeti állapotát és a Naprendszer legkorábbi szakaszainak történelméről hordoz “feljegyzéseket”. Gazdag szerves vegyületekben, az élet építőköveit alkotó molekulákban. A Napnál idősebb csillagok apró porszemcséi is megtalálhatóak benne.

Korábban már hasonló minták gyűjtése céljából indultak küldetések a világűrbe.

  • Körülbelül 5 gramm anyagot gyűjtött a japán Hayabusa-2 misszió és a Ryugu biztonságban megérkezett, 2020. decemberben.
  • NASA Osiris-Rex küldetése is visszatérőben van, 200g Bennu mintával érkezik meg, várhatóan 2023. szeptemberben.

Ezek a küldetések sokba kerülnek/kerültek, de elősegíthetik az élet és a Naprendszer eredetének, titkainak megfejtését.

A sors fintora, hogy a semmiből, majdnem 500 g kőzet esett le a Földre egy aszteroidából, amely valószínűleg nagyon hasonlít a Ryuguhoz és a Bennuhoz.

 

A cikk szerzője: Monica Grady, a A Nyitott Egyetem bolygó- és űrtudományi professzora

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .