Új divat született

Ez az új divat, akár még jót is tehet az emberiségnek.

Az egészség megóvásának, a prevenciónak, többféle útja-módja létezik. Ma már az egészséges életmód része a vitaminok és táplálék kiegészítők szedése. A hazai tapasztalatok is azt mutatják, hogy ehhez a pandémia is hozzájárult.

Tavaly tavasz óta azok is bekapkodják ezeket kapszulákat, pirulákat, akik korábban messze elkerülték őket és csupán „urizálásnak” tekintették.

Nem könnyű megtalálni a megfelelőt, mert fontos
• a hatóanyag mennyisége – napi 1, 2, 3, esetleg több kell belőle?
• milyen vivőanyaga van –szinergikus vagy “csak” természetes?
• az ár-érték arány milyen – bírja-e a családi kassza?

Az élethez szükséges vitaminok egy részének előállítását az emberi szervezet meg tudja oldani. A napi szükséglet fedezésére azonban nem mindig képes. A vitaminhiány pedig okozhat nem várt problémákat.

A mai élelmiszerek jelentősen kevesebb tápértéket és vitamint tartalmaznak, mint akkoriban, amikor a köztudatban gyökeret vert, hogy “napi 1 alma, az orvos távol tartja”. Ma már napi 3 kg almát kellene megenni egy embernek, az egyéb táplálékai mellett, a napi C-vitamin szükségletének kielégítésére. Ez mind fizikailag, mind pedig anyagilag szinte kivihetetlen. Ezért magától értetődő dolog, hogy kívülről kell pótolni őket.

Néhány éve láttam egy riportot, Marcia Szent-Györgyivel, aki a C-vitaminnal magyarázta a meglepően fiatal kinézetét és a remek egészségi állapotát, pedig már közel járt a 80-hoz. Könnyű neki, hiszen ő a C-vitamin Nobel díjas orvos-kutató feltalálójának az özvegye.

Igaz, hogy a vitaminok erősítik az ember immunrendrendszerét, de tévedés, hogy a C19-től megvéd. Még akkor sem, ha népi vagy alternatív gyógymódokkal kombinálja valaki. Sokan esküsznek a vöröshagymára, a fokhagymára, a C, a D és a B vitaminokra, a cinkre, a szelénre is. A kényelmesebbek a multivitaminokat részesítik előnyben.

Igaz, hogy feloldják a szigorú korlátozásokat, de nem azt jelenti vége a fegyelmezett és óvatos viselkedésnek. Talán egy kicsit fellélegezhetünk? Talán. A magunkra és egymásra figyelésünk viszont nem lankadhat. Ez még nem a a korlátlan szabadság. Közel sem.

Igaz, hogy a pandémia idején – a világ valamennyi sarkában – jelentős mértékben megnőtt a vitaminok és táplálékkiegészítők fogyasztása.

A vitaminok közül

  • a C-vitamin vezet 110 %-kal,
  • a második helyezés a multivitaminoké 93 %-kal.
  • A táplálékkiegészítők közül a cinket tartalmazók 415 %-kal tarolnak.

Honnan lehet mindezt tudni?

Tessék körülnézni a patikák forgalom növekedését feldolgozó statisztikák között! A gyógyszerkereskedelem piaci részesedése a világvírus első esztendejében csupán 0,5 %-kal marad a 20 % alatt.

Élni kell, mert élni jó és szép! Csak az nem mindegy, miként múlik el ez a néhány évtized. Ezért 3 dolgot biztosan mondhatok:

  1. Távolról sem arra buzdítanálak, hogy 2 marékkal toljad befelé a vitaminokat és táplálék kiegészítőket.
  2. Természetesen arra sem, hogy kapát-kaszát-maszkot elhajítva vessed magadat bele a nagy betűs Életbe.
  3. A vitaminokat és táplálék kiegészítőket az egészség megőrzésére találták ki. Szedésük kúra szerűen és nem divatból ajánlott.

Az egyik kedvenc idézetemmel búcsúzom mára, amely Vujity Tvrtko gondolata:

” Egészség nélkül nincs öröm, öröm nélkül pedig nem érdemes élni.”

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .