Vessünk, hogy arathassunk!

A Hold Kos csillagkép fölé érkezése kapcsán említettem 2 további dolgot is:
  1. a következő állomás a Bika zodiákusjel lesz és
  2. a növények tápanyagutánpótlása.
Ma estétől már tényleg a Bikában lesz a Hold és az aktualitásait tegnap olvashattad.
Ma viszont – a föld ősminőséghez kapcsolódó egyik tevékenységről – megosztok veletek néhány információt a saját tapasztalatomból és megspékelem egy régi emlékemmel is.

A januári feladatlistámon minden évben szerepel a kertem vetési terve. Ezt azért csinálom, hogy ne zsigereljem ki a földjét és az öngyógyító mivoltát meg tudjam őrizni.

A terv készítése során, figyelemmel a Hold útjára, kiválasztom a talajelőkészítéstől a vetésen át, a növényápoláson keresztül a betakarításig és eltárolásig a lehető legalkalmasabb napokat.

Ezt is, mint minden jó tervet, visszafelé felé kell elkészíteni.
  • Tudnom kell, miből mennyit akarok betakarítani, illetve a vetésforgó szerint melyiknek mennyi helyem lesz.
  • Abból indulok ki, hogy a kiültetés optimális ideje május második felében jön el, a Fagyos-szentek után.
  • A magtól a kiültethető növényig minimum 6 hétre van szükség.
  • Így a legkésőbbi vetési idő március második fele kell legyen.
  • Januárban még bőséges a választék magokból, újdonságokból és kisegítő eszközökből.

Miért molyolok vele ennyit?

Mondhatnám, hogy otthon is ezt láttam. Nagymamám még maga készítette a palántaföldet. Mindig akkor fogott hozzá, amikor a kerti föld már nem, vagy csak alig-alig volt fagyott.
Gyermekkorom óta láttam, hogy az ő forgatókönyve a következő volt:
  • A főzésre alkalmatlan, kilyukadt lábasokat, kb. 2/3-ad részig, megtöltötte kerti földdel és feltette a kályha tetejére. 24 óráig ott maradtak, miközben még fűtési szezon volt és ezzel a kályha adta a konyha melegét is.
  • Másnap kivitte az udvarra, akár esett, akár fagyott, akár nem. Ott aztán szépen kihűlt a föld.
  • Harmadnap visszahozta a konyhába, a „szobamelegre”. Ehhez, a lábasok méretének függvényében, 2-3 napra is szükség volt. Letette a kőre, a kályha közelében. Elkészítette a „tápoldatot”. Pétisót oldott fel langyos vízben és meglocsolta vele a lábasok tartalmát.
  • Este – kizárólag erre a célra, már évekkel korábban kiselejtezett étkezési villával – fellazította a földet. Szellőzzön, puhuljon, egyformán melegedjen.
  • Mindeközben elővette az előző évben “fogott magokat” és felleltározta őket. Ezzel párhuzamosan írta a listáját, hogy miből mennyit kell esetleg pótlólag vásárolnia.

Amikor elérkezett az általa megfelelőnek tartott nap, kezdődhetett a vetés. Először is meglocsolta a földet valamennyi edényben.

  • A lábasok szélétől számítva kb. 2 cm-t szabadon hagyott, a többit megszórta paprika és paradicsom magokkal. Fajtánként másik lábasban.
  • Betakarta a magokat 1 cm-nyi földdel és a tenyerével óvatosan lenyomkodta.
  • Ismét földet szórt rá – úgy mondta, érzés szerint 😀 – és kíméletesen elegyengette.
  • A lábasok szélein szabadon maradt 2 cm sávba hagymákat dugdosott. Megint locsolás következett.
  • Végül nylon sapkát húzott minden lábasra.

Ezt követően már csak annyi volt a dolog, hogy a lábasok fülére cédulákat kötöztünk a magocskák nevével és fajtájával. Ettől kezdve már csak lestük, mikor fognak kibújni a növénykék.

Ez azonban mára már csak emlék. Igaziból nekem 2 okom van rá, hogy ezt is megtervezzem:
  1. a háztartáson és a kerten kívül mindig volt és most is van más elfoglaltságom, valamint
  2. a folyamatnak van pénzügyi vonzata is – jó tudni, hogy mikor mennyi kiadás várható.

Én már nem küszködök vele ennyit. Amióta “feltalálták” a palántaföldet, azt használom. A mai napig a saját “fogott” magjaim vannak többségben.

Veteményezésre többféle edényzetet is kipróbáltam:

  • tojástartó dobozt,
  • WC-papír gurigát,
  • virágládákat,
  • különböző tárolókat, amelyekben a zöldséget, gyümölcsöt árulják,
  • műanyag húsos tálcákat stb.

Ami igazán bevált, az a fenti “csoportképen” 😀 a 4. Ebben remekül elvannak 2-3 hétig is. Amikor már megették szinte az összes földet, akkor átköltöznek a virágládákba.

A csávázástól a betakarításig Biokal-1 és Biokal-2 koncentrátumból készített oldatottal locsolom őket, már legalább 20 éve.

A kertem kicsi, amikor betakarítani kell és óriási, amikor a rám váró munkáról van szó. 😀 Mégis úgy gondolom, hogy megéri, mert teljesen vegyszer mentes a termés, ami a tányérunkra kerül.
0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .