Irányok és fázisok – folytatás

Ott hagytuk abba, hogy akár növő, akár fogyó fázisában van a Hold:

Felszálló ágban a föld feletti növényrészek az érintettek és a föld feletti munkáknak kedvez.

Leszálló ágban a föld alatti növényrészeket érinti és a föld alatti/a földben történő dolgoknak és folyamatoknak kedvez.

Példákat ígértem. Nézzük hát!

Amikor felszálló ágban jár a Hold

Az ásás, a kapálás, de még a gereblyézés is a talaj forgatásával, mozgatásával járnak. Erőt kell kifejtened mindezekhez.

  • Ásáskor felfelé emeled a földet és
  • kapáláskor, gereblyézéskor a föld felső rétegét mozgatod.

Ezt a kerti célszerszám felfelé mozgatásával éred el. Ilyenkor ezt a felfelé irányt támogatja és ez által könnyíti meg a Hold.

Amikor leszálló ágban jár a Hold

A veteményezés, palántázás is állóképességet igényel, mert megterheli a lábaidat, a karjaidat, a hátadat, a gerincedet, a derekadat. Egy könnyítő segítség mindig jól jön.

A vetőmagmag ágyát vagy a palánta helyét „lent”, a földben, a föld alatt alakítod ki és a növény gyökere is lefelé törekszik majd.

És igen, vannak nemszeretem növények is. Kertben, cserépben és balkonládában egyaránt.

Az ő nevük, nemes egyszerűséggel, gyomok. Pedig mára már nagy részükről kiderült, hogy gyógyító tulajdonsággal is bírnak. Sőt, vannak köztük olyanok is, amelyeknek a magját a vetőmagboltokban is meg lehet vásárolni.

Például a bogáncsvirág, a gyermekláncfű, a kövérporcsin, a lándzsás útifű, a papsajtmályva stb. Mégis inkább „élősködők”, mert nőnek kéretlenül is, és elveszik a helyet és a tápanyagot a haszonnövények elől.

A növő vagy a fogyó Hold befolyásolja az érkező többlet energia mértékét. Egyformán hat mindenre, ami él. Kivétel nélkül.

Ezért a gyomlálást 2 irányúként kezeld!

A növény nagysága dönti el, hogy melyik Hold-irány esetében távolíts el.

DE! A növény magassága csak részben mértékadó, mert a magasra növők között is vannak bojtos gyökérzetűek. Erről annyit kell tudnod, hogy amennyire bojtos lent, annyira sűrű fent.

A növényből csak azt látod, ami a föld felett van. Ezért a szár vastagsága mutatja meg a gyökér vastagságát. Így tudod eldönteni, hogy szabadkézzel ki tudod-e venni vagy esetleg rá kell segítened kapával, ásóval vagy spéci gyomkihúzó eszközzel.
A hosszú és/vagy vastagabb szárúak eltávolításánál a leszálló ág az ő ragaszkodó természetüket erősíti, mert a gyökerük is hosszú és vastag.
Ezért, amikor növőben van a Hold és leszálló ágon halad, neked le kell győznöd, túl kell szárnyalnod az ő kapaszkodó energiákat. Menni fog, mert ilyenkor a te belső erőd is támogatást kap a Holdtól.

A rövidebb és/vagy vékonyabb szárúaktól mindkét esetben viszonylag könnyen megszabadulhatsz.
Ugyanakkor igaz, hogy a gyökérzetük is rövidebb és vékonyabb, ezért bőven elég a felszálló ágból érkező energia többlet az eltávolításukhoz.

Összefoglalva – amit a haszon-, vagy dísznövényed

  • föld alatti részével akarsz csinálni, azt a leszálló ágban tedd, mert eredményesebb, könnyebb és sikeresebb;
  • föld feletti részével akarsz csinálni, azt a felszálló ágban tedd, mert eredményesebb, könnyebb és sikeresebb.

Tudom, sok minden befolyásolja azt, mikor időd vagy kedved vagy türelmed a kerteddel, a növényeiddel foglalkozni.

Azt tanácsolom, hogy a Sikereid Időzítő Naptárában keresd ki előre a földnapokat és aszerint ütemezd be a tennivalóidat! Bármi jön közbe, akár alkalmatlan időjárás, esetleg sürgős elintézni való, esetleg váratlan esemény, a S.I.N. alapján játszi könnyedséggel át tudod ütemezni. Így látni fogod előre, mikor lesz a folytatásra optimális lehetőséged és nem izgulsz, nem stresszelsz az elmaradtak miatt.

Amennyiben kérdésed, észrevételed, ötleted van írj vagy a

Segít a Hold Facebook csoportunkba, vagy a

segitahold.hu email címre!

Biztos lehetsz benne, hogy válaszolok neked.

 

 

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .