A tüzes dolgoknak is 4x lesz rendelt ideje karácsonyig

Tűz napok is lesznek és ők is összesen 4x, karácsonyig. 😃

  1. November 24-én kezdődött a Kosban. 25-26. egész nap és 27-én reggel, majdnem 5 órakor, ér véget.
  2. Az Oroszlánban december 4-én délután 2 órakor kezdődik, 5-6. egész nap és 7-én este 9 óráig fog tartani majd a második.
  3. Lesz még december 13-án hajnali 3 órától, 14. egésznap és 15-én reggel fél 5-ig a Nyilasban lesz a Hold.
  4. Végül december 22-23-án reggel estig és 24-én délben véget ér.

Általában, ezekben a napokban, a meleg és tűz igényes tennivalókat támogató hatásokat közvetíti nekünk a Hold

Mihez van szükségünk a tűzre?

Az otthona melegéhez annak, aki fával fűt vagy az ünnepi hangulat fokozásához a kandalló lobogó lángjára vágyik. A fedett fatárolókban is többnyire nedves marad a fa valamennyire és a levegő páratartalma szintén befolyásoló tényező lehet.
A nagymamámnál rendszeresen volt 1-2 db tartalék, jól kiszáradt fahasáb a cserépkályha mellé bekészítve. Karácsonyra készülődve tovább emelkedett a számuk. Fontos volt a számára, hogy az áhítatos hangulatot ne rontsa el még a tűzgyújtás esetleges kínlódása sem.

Konyhafőnökként, 😃 legkésőbb ilyenkor, már célszerű összeállítani az ünnepnapok étlapját. Az új receptek kipróbálására tökéletesek a tűznapok. A számítógépemen az idén is készítettem „Karácsony” mappát, amelybe folyamatosan gyűjtöttem a finomnak látszó kaják és sütik linkjeit. Induljon a tesztelés! 😃
Készíthetünk ilyenkor szörpöket vagy lekvárokat. Például kicsi üvegekbe rakva, egy csinos címkével vagy egy kellemes mintás kalapkával nagyszerű ajándék is. Sokáig eláll mindenféle tartósítószer és hozzáadott cukor nélkül is, csak érdemes 2x dunsztolni.

A szaloncukor vagy inkább szaloncsoki, ahogyan a férjem nevezi, 😃 de a bonbonok megalkotása is elkezdhető. Főleg, akinek a mennyiségre is gondolnia kell. Ajándék is lehet belőle.

Készülhet még mindenféle zöldség sárgarépa, petrezselyem, paszternák krumpli hámozóval vékonyra szelve, sütőben aszalva. Szárazon ledarálva, szárított petrezselyem vagy lestyán levéllel összekeverve – só nélkül – kicsi üvegekben, ünneplőbe öltöztetve szintén lehet ajándék is.

A savanyúságok sokaknak okozhatnak gyomorégést, gyomorsav túltermelődést. A fermentálással, vagyis kovászolással ez kiküszöbölhető. Ehhez a folyamathoz csak melegre van szükség. A napsütést, eleink, csak a praktikum céljából használták fel.
Hiszen a gyógyszergyárakban is önálló fermentálók működnek. Itt készül például a Tetran kenőcs és egyéb, gennyesedést okozó bacik elszaporodását gátló, készítmények egyik alapanyaga, az oxitetraciklin. Évszakoktól és napszaktól függetlenül.

Aki télen még nem kovászolt, annak most érdemes kipróbálnia, mennyi idő kell a „készterméknek”, milyen állagú és ízű lesz, például a káposzta, az uborka, a karfiol esetleg zöld paradicsom vagy bármi más egyéb.

Biztosan tovább is van, mondanám még, de most más nem jut az eszembe. 😀

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .