Ismét elmúlt 3 esztendő

Az október 31. csupán egyetlen nap az idei 366 közül. Lehetnek mindenki életében különböző történelmi, társadalmi vagy családi sztorik, események, amelyek miatt várja a holnapi napot.

Több oka is lehetne.

  • Talán a Világtakarékossági Nap?
  • Talán a Halloween?
  • Talán az égen történik valami?
  • Talán valakinek a születésnapja?

Igaz, egy barátomnak a születésnapja lesz, de nem csak ezért karikáztam be már jóval korábban a tervezőnaplómban.

Az a helyzet, hogy a naptárban történik valami, ami egy égi eseménnyel/jelenséggel kapcsolatos.

A héten többször is utaltam rá, hogy október 31. Telihold lesz. Nyugi, most nem azt fogom elmondani sokadszorra, hogy mire számíts, mire figyelj, mire jó és mire nem ez a nap. 😃

Minden esztendőben 12x megtörténik az égen, hogy Telihold van A mostani azért más, sokak szerint különlegesnek mondott, mert ilyen utoljára 2018-ban fordult elő.

A ideinek a konkrét előzménye október 1-én volt, amikor a Hold a Kos csillagkép felett járt. Hivatkoznék arra, amit nem rég írtam az október 28-i jegyváltás kapcsán.

„A hónap elején járt már itt és akkor ott volt a Telihold.”

Egyszerű matek az egész. A hónapok 30 vagy 31 naposak, kivéve a februárt. Egy Hold-hónap viszont nem egészen 28 nap, mert ennyi idő telik el 2 Újhold között. Így fordulhat elő, hogy az idén is 13 Hold-hónap lesz egy évben.

A jelenség ritka, általában minden harmadik esztendőben van ilyen. Az elmúlt 10 évben 2009, 2012, 2015 és 2018 voltak a „szerencsés kiválasztottak”. 😊

Amikor egy naptári hónapban 2x is van Telihold, a másodikat Kék Holdnak nevezték el. A színe természetesen nem változik meg. 1946-ban került a köztudatba, egy angol szólás-mondás nyomán. “Once in a blue moon” – angol egyszerűséggel annyit tesz, hogy hébe-hóba. A magyar megfelelője a “ritka, mint a fehér holló” lehetne.

Megférnek ők egy gyékényen mind a hárman. A Világtakarékossági Nap, a Halloween és a Kék Hold.😊

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .