Az emberi élet feltétele az űrben is a víz?

Sokat tudunk már a vízről és arról, hogy miért fontos a számunkra. Azt is tudjuk, hogy különböző eszközökkel és műszerekkel kutatja az emberiség, hogy van-e élet a Földön kívül.
Attól most tekintsük el, hogy puszta kíváncsiságból teszik-e vagy nyomós okuk is van rá.

Mit keresnek tulajdonképpen?

A Földön kívüli élet vadászatában a csillagászok rendszeresen látnak exobolygókat a “lakható zónában”, a csillag körüli régióban, ahol folyékony víz létezhet a bolygón.

Mi fán terem az exobolygó?

A teljes neve extraszoláris, azaz a Naprendszerünkön kívüli, bolygó. Tehát idegen csillagok között kering.

Mit nevezünk „lakható zónának”?

Egy bolygónak azt a környezetét nevezzük így, amely képes otthot adni az életnek.

A lakható zónával kapcsolatos legtöbb kutatás a csillag fényességére összpontosított. Azért, mert a hőmérséklete meghatározza, hogy a bolygón lévő víz folyékony, jég vagy gáz halmazállapotú-e.

Új kutatások azt mutatják, hogy ez egy rendkívül leegyszerűsített és naiv elképzelés volt . A valóság azonban az, hogy a zóna lakhatóságának titka a nitrogén.

Az életnek folyékony vízre van szüksége. A H2O, ahogyan a képlete is mutatja, hidrogén és oxigén egy részének ismert kombinációja. A leggyakoribb molekula az Univerzumban. A folyékony víz rendkívül ritka, csak bizonyos különleges körülmények között fordul elő.

Akkor miért a nitrogénben rejlik megoldás kulcsa?

Azért, mert ez a Föld légkörének több mint 80%-át teszi ki, és nélküle nem lenne atmoszféránk.

A Földünk megfelelően közel és kellőképpen távol van a Naphoz képest, mert a víz jéggé tud válni, de nem robban be gázzá. Ahhoz is pont jó ez a távolság, hogy a felszínén a víz folyékonyon maradhasson.

Ez a mi lakható zónánk. Persze lehet, hogy más helyeken is virágzik az élet. Nekünk a Föld az egyetlen példa az életre, mert itt élünk és ezt látjuk. És, ki tudja meddig, az egyetlen lehetőségünk is az életre.

Nagyon különleges és kivételezett helyzetünk van. Becsüljük hát meg és szeressük úgy, ahogyan az neki jó!

Talán az lenne a legjobb megoldás, ha találnánk földönkívüli barátot?

A gondolataimat inspirálta Paul Sutter.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .