Soha ne légy az otthon rabja

“Soha ne légy a otthonod rabja, mert a ő van érted és nem fordítva. Az otthonod legyen mindig tiszta, friss illatú.”

Ez volt nagyanyám sok-sok útravaló bölcsessége közül az egyik. Ő, háztartásbeliként, ennek 100 %-ig eleget tudott tenni.

Nekem azonban – munkahely, gyerekek nevelése és a háztartás mellett – ez nem mindig sikerült úgy, ahogyan azt otthon láttam. Pedig mindig voltak, a kor szellemének és divatjának megfelelő eszközök, amelyekkel meg tudtam könnyíteni a tennivalóimat.

A családi munkamegosztásnak köszönhetően sem szakadt rám minden munka, a gépek egyre modernebbek, csinosabbak, energia takarékosabbak lettek. A szerek hatékonysága pedig, az árakkal versenyezve, egyre csak emelkedett.

Bármennyire is igaznak tartom még ma is nagyanyám mondását, amelyet a bevezetőben idéztem, azért mosni, mosogatni, tisztálkodni és takarítani muszáj az ember lányának meg a férjének, meg a gyerekeinek is.

Elkezdtem túrni a netet, hol tudnék hatékony, nem vegyi anyagokból álló szereket beszerezni. Az ára, lehetőleg, legyen szimpatikus a pénztárcámnak.

És egymás után kerültek a szemem elé az univerzálisabbnál univerzálisabbnak mondott készítmények. Univerzális? Én még úgy tanultam, hogy ami mindenre jó, az semmire sem jó.

Hajtott a kíváncsiság, ezért néhányat kipróbáltam, de sok csalódás ért. Vagy a termék nem tudta, amit ígértek róla vagy az értékesítési módja nem állt jól nekem vagy megfizethetetlen volt a számomra.

Így aztán a tűzhelyem és környéke átalakult. Igazi boszorkánykonyha lett belőle. 😀 Néhány hét alatt megszületett az alapkészletem és boldogan használtam.

Lett

  • mosó-, mosogató- és öblítőszerem,
  • tusfürdőm és samponom, meg testápolóm,
  • légfrissítőm, padló- és bútorápolóm.

Még egy parfümöt is sikerült összehoznom, amikor rátaláltam a kávéparfüm olajra. Egyedül a folyékony szappan fogott ki rajtam. ☹

Az eredmény tetszett, mert az alapanyagok a természetben megtalálhatóak, spóroltam is vele és a hatékonysággal sem volt gondom, mert a Hold helyzetét is mindig figyelembe vettem. A készítésénél is és a használatánál szintén.

Mégis miért hagytam abba?

Mondhatnám, hogy kicsi volt a tárolási kapacitásom, ami igaz is. A valódi oka viszont egészen más volt.

Amikor rájöttem, hogy mennyiben lenne ez nekem, ha a ráfordított időm árát is hozzáadtam volna, szépen lassan, de biztosan, elment tőle a kedvem.

Be kell vallanom azt is, hogy kotyvasztás abbamaradásában szerepe volt másnak is. Évának, aki nyugdíjas tanító néni és szereti a természet ajándékait használni, csak úgy, mint én. Mutatott nekem olyan „minden mentes” mosó- és öblítőszert, amelynek a beszerzése nagyjából ugyanannyiba került, mint az enyémek előállítása.

Lehet, hogy nagy tételben kellett volna kutyulnom és eladom? Na jó, csak tréfa volt. 😀

Elolvastam mindent a termékcsaládról, ami csak a neten fellelhető volt. Használom őket rendszeresen és mindig kipróbálok újat is, ahogyan kopik a „saját készletem”.

Úgy tapasztalom, egyre többen vagyunk, akik – jól felfogott érdekünkben – a természetes módszereket helyezzük előtérbe. A tapasztalatok pedig önmagukért beszélnek én pedig boldogan hagyom, hogy érvényesüljenek. 😀

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .