Szalagos farsangi fánk

Azt még nem igazán tudjuk, hogy lesznek-e  farsangi vigasságok, de a fánk szalagjának nem előfeltétele a bál. Az eredeti receptet, többszöri kísérlettel, sikerült átalakítanom.

Elhoztam a szénhidrát csökkentett farsangi fánkom receptjét.

Hozzávalók 12 db-hoz.

A tésztájához:

  • 50 dkg szarvasi teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • csipetnyi só,
  • 1 csomag porélesztő,
  • 3 dl tej,
  • 1 mokkás kanál folyékony édesítő,
  • 4-6 tojás sárgája,
  • vanília aroma,
  • 1-2 evőkanál sütőrum,
  • 8-10 dkg vaj.

A kisütéséhez: magas falú, fedeles lábasban kb. 4 ujjnyi folyékony zsiradék.

A tálaláshoz: szórható édesítő – el is hayható; cukormentes lekvár.

A fánktészta elkészítésének módja:

A lisztet beleszitálom a kelesztő tálba, hozzáadom a csipet sót és az instant élesztőt, összekeverem őket. A tejet kézmelegre langyosítom, beleteszem a folyékony édesítőt.
A langyos tejet beleöntöm az összekevert szárazanyagba. Hozzáadom a tojások sárgáját és csomómentesre összekeverem kevéske liszttel. Most jön a rum és a vanília aroma, majd néhány percre magára hagyom, amíg a vajat felolvasztom. Ezt kis mozdulatokkal hozzákeverem a többiekhez. A kis konyhai robottal addig dagasztom, amíg a tészta elválik az edény falától. Lisztet hintek az edény oldalára és az aljára is. Letakarom és hagyom kelni. Minimum 45 perc, néha több kell neki, amíg a duplájára nő.

Megkelt a fánktészta

A tészta állagát meghatározza a liszt minősége és a tojás sárgák nagysága is.

A édesítőszer kiválasztása minden szempontból nagyon fontos. Bírnia kell a sütés és főzés magas hőfokait  –  édes maradjon.  Ne tartalmazzon cukrot – a természetes alapú édesítőkben gyakran előfordul. Ne legyen mellékíze – nekem a Sussina jött be.

Pihen a fánk sütés előtt

 

A fánk sütése

Amikor megkelt, lisztezett deszkára borítom, óvatosan átgyúrom. Majd kinyújtom kb. 2 cm magasra. 5-8 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszaggatom. A keletkezett “hulladékot” ismét óvatosan összegyúrom, nyújtom és szaggatom. A 2. gyúrás előtt azonban 1-2 kisebb cafatkát félreteszek belőle. Letakarva legalább 30 percig pihetetem.

A zsiradékot felolvasztom és megmelegítem, de nem lehet forró, mert akkor kívül megég a fánk, de a belseje nyers marad. A félretett “hulladék” cafatokkal szoktam tesztelni, mikor kész a zsiradék a fánkok fogadására. Annyit tésztát teszek a lábasba, hogy legyen helyük tovább nőni.

Zsiradék teszt a “hulladékkal 😀

Most jön a trükk, amelyet a nagymamámtól tanultam: 2 kézzel emelem fel a deszkáról a tésztát úgy, hogy közben a 2 hüvelykujjam összeér a tészta aljának közepén, hogy így egy mélyedést csináljak velük és úgy teszem a zsiradékba, hogy ez a fele alul is maradjon. Lefedem és megvárom, amíg a fedőről visszacseppenő pára sistergő hangja jelzi, hogy megsült az alja. Megfordítom és fedő nélkül készre sütöm. Papírtörlőre kiszedem.
Ha mindent jól csináltam, akkor ezt egy szép világos szalaggal hálája meg. Az íze azonban – szalag nélkül is – fenséges.

Mennyi időt kell rászánni?

Előkészítés, összeállítás, dagasztás: 30-40 perc – gyakorlattól függően
Kelesztés, pihentetés: kb. 45-60 perc, amíg a duplájára nő.
Átgyúrás, nyújtás, szaggatás: 10-15 perc
A deszkán még további pihentetés: 30 perc
12 db kisütése 3 adagban: 30 perc
Az összes ráfordított idő: 145 – 170 perc, amelyből a konkrét munka 70 perc.

Még a tálalás előtt matekozok egy keveset. 🙂 Kiszámoltam a tápértékét, a felhasznált alapanyag mennyiséggel kalkulálva, majd elosztottam a megsütött mennyiséggel.

Íme az eredmény!

Energia: 85 kcal
Szénhidrát: 26 g
ebből: cukor: 0,06
Fehérje: 123,7 g
Zsír: 128,72 g
Rost: 4,6 g
Só: 0,35 g
Glikémiás index: 0=nulla, mert 1 – 55 között volt valamennyi alapanyagé

Ezek igazán remek értékek és nagyszerűen illeszkedik a napi 140 g-os szénhidrát diétámba, amelyben a tízórai és az uzsonna megengedett 10-10 g szénhidrát beviteléhez majdnem egy fél fánkot megehetek. A kalória tartalma miatt azonban nem teszem. Desszertként az ebéd CH értékeihez kalkulálom.

Így szoktam tálalni a fánkot

A papírtörlőről – szalvétával borított – tálcára szedem. A többségét – még forrón – meghintem édesítő porral, a család kedvéért. Ezt látod a fotón, balra fent.

Tálaláskor rummal megbolondított lekvárt kínálok mellé. Sárgabarackkal ízlik a legjobban, de bármilyen cukormentes lekvárral finom tud lenni.

A gasztronómiai etikett nem engedi meg sem kézzel, sem pedig késsel villával a fánk elfogyasztását.

Két desszertes villával, óvatos, tépő mozdulatok a megfelelőek.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .